Hindemedaillon met geroosterde aardpeer en een romige whiskeysaus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Hindemedaillon met geroosterde aardpeer en een romige whiskeysaus, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Hindemedaillon met geroosterde aardpeer en een romige whiskeysaus
Recept Afdrukken
Tijdens de feestdagen is wild een niet te versmaden klassieker. Het karaktervolle vlees geeft elk etentje een feestelijk randje. In dit recept worden malse hindemedaillons geflankeerd door een typische wintergroente: aardpeer. De notige smaak is verrassend vol en fris. Afgewerkt met een rijkele whiskey-saus kan het feest niet meer stuk!
Hindemedaillon met geroosterde aardpeer en een romige whiskeysaus
Recept Afdrukken
Tijdens de feestdagen is wild een niet te versmaden klassieker. Het karaktervolle vlees geeft elk etentje een feestelijk randje. In dit recept worden malse hindemedaillons geflankeerd door een typische wintergroente: aardpeer. De notige smaak is verrassend vol en fris. Afgewerkt met een rijkele whiskey-saus kan het feest niet meer stuk!
Porties Prep Tijd Kook Tijd
4personen 15minuten 45minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
45minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Schil de aardperen en pel de rode uien. Snijd in grove stukken en doe samen met de gepelde teentjes look in een ovenschaal.
  2. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Pluk tot slot de takjes rozemarijn en meng onder de aardperen. Schuif in een voorverwarmde oven (160°) en laat 45 minuten garen. Roer nu en dan om.
  3. Start met de bereiding van de saus door de sjalot te pellen en extra fijn te snipperen. Pel daarnaast het teentje look en kneus.
  4. Stoof de gesnipperde sjalot aan in een klontje boter in een steelpannetje. Voeg, eenmaal glazig, de whiskey en de gekneusde teen look toe. Laat de alcohol even verdampen.
  5. Blus met de kalfsfond en voeg de peperbolletjes en takjes tijm toe. Laat tot de helft reduceren op een matig vuur.
  6. Laat ondertussen het vlees op kamertemperatuur komen en kruid met grof zout en zwarte peper.
  7. Voeg de room en mosterd toe aan de saus-in-wording. Laat op een zacht vuur inkoken, roer regelmatig met een garde.
  8. Verwijder de teen look en de takjes tijm uit de saus. Werk af met de uienconfituur, nog één klein scheutje whiskey en laat nog heel even doorkoken. Kruid, indien nodig, af met peper/zout en houd de saus warm.
  9. Verhit, eenmaal de saus en aardperen klaar zijn, een flinke klont boter in een braadpan. Schroei het vlees kort maar krachtig langs elke kant. Hou rekening met de dikte, hindemedaillon eet je rosé - zéker niet doorbakken.
  10. Dek het vlees af met wat aluminiumfolie en laat nog enkele minuutjes rusten. Snijd dan in dikke plakken en serveer meteen met de geroosterde aardperen, een flinke lepel saus en frietjes of kroketjes (naar wens). Heerlijk met een krachtige rode wijn of een donker, zoet bier. Smakelijk!
Notities

Een toffleuke variant: voeg evenveel (hardkokende) aardappelen toe als aardperen. Hanteer dezelfde bereidingswijze. Zo hoef je geen extra werk te maken van frietjes of kroketjes. Makkelijker, zeker zo lekker en heel wat gezonder!

Deel dit Recept

Laat wat van je horen

*