Normandisch stoofpotje

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Normandisch stoofpotje
Recept Afdrukken
Wie Normandië zegt, denk - op culinair vlak - aan appelen, cider, zeevruchten en kaas. Heerlijk authentieke ingrediënten waar heel wat lekkers mee te bereiden valt. Dit recept haalt inspiratie in die traditionele Normandische keuken en koppelt dat aan een Belgische aanpak. Het resultaat is een heerlijk stevige stoofpot, ideaal na een fikse wandeling langs woeste kuststroken.
Normandisch stoofpotje
Recept Afdrukken
Wie Normandië zegt, denk - op culinair vlak - aan appelen, cider, zeevruchten en kaas. Heerlijk authentieke ingrediënten waar heel wat lekkers mee te bereiden valt. Dit recept haalt inspiratie in die traditionele Normandische keuken en koppelt dat aan een Belgische aanpak. Het resultaat is een heerlijk stevige stoofpot, ideaal na een fikse wandeling langs woeste kuststroken.
Porties Prep Tijd Kook Tijd
4personen 20minuten 2uur
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
2uur
Ingrediënten
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Verhit wat boter in een stevige, grote pot met deksel. Fruit de fijngesneden ui met de geplette teentjes look. Voeg de stukjes wortel en pastinaak toe en laat een tiental minuutjes stoven op een middelmatig vuur. Voeg eventueel wat water toe.
  2. Versnijd ondertussen, indien nodig, het rundsvlees in kleine tot middelmatige stukjes. Bestuif met peper, zout en bloem. Laat rusten en op kamertemperatuur komen.
  3. Schep de groentjes uit de pan en verhoog het vuur. Bak de spekreepjes kort maar krachtig. Extra vetstof is niet nodig, het spek is normaliter vet genoeg.
  4. Schep ook de spekreepjes uit de pan. Zorg dat het spekvet in de pan goed heet is, voeg eventueel nog wat boter toe. Schroei de blokjes rundsvlees kort maar krachtig aan zodat ze mooi bruinen.
  5. Blus het vlees met de cider. De spekreepjes en de groentjes mogen terug toegevoegd worden. Ook de stukjes appel mogen nu bij het stoofpotje. Breng verder op smaak met de blaadjes laurier en mosterd.
  6. Dek af en laat minstens twee uur stoven op een erg zacht vuur. Net pruttelen is voldoende, zo wordt het vlees botermals en smelten de stukjes appel.
  7. Haal het deksel van de pot en laat de saus eventueel/naar wens nog wat indikken. Roer nu en dan om zodat je een smeuïge, dikke appel-cider-pastinaaksaus krijgt.
  8. Breng het stoofpotje finaal op smaak met wat komijn (opgelet: erg sterk van smaak!), voldoende gedroogde rozemarijn en flink wat peper/zout. Vergeet de laurierblaadjes niet te verwijderen. Meng er net voor opdienen de fijngehakte peterselie onder.
  9. Serveer met knapperige kroketjes of stevig brood. Je kan ook stukjes aardappel of krielpatatjes toevoegen en nog een kwartiertje laten meepruttelen. Lekker met, hoe kan het ook anders, een glas droge cider. Smakelijk!
Deel dit Recept

Laat wat van je horen

*

Loading...