Sappig kalkoengebraad met champignons in whiskeysaus en aardappelgratin

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
Sappig kalkoengebraad met champignons in whiskeysaus en aardappelgratin, 4.3 out of 5 based on 6 ratings
Sappig kalkoengebraad met champignons in whiskeysaus en aardappelgratin
Recept Afdrukken
Tijdens de kerstdagen kan kalkoen niet op het menu ontbreken. Dit smakelijke vlees is, indien je het sappig kan bereiden, een ware traktatie voor jong en oud. Dat sappig is niet zo makkelijk, bovendien vragen ook de feestelijke garnituren - zoals aardappelgratin en champignons in een whiskeysausje - ook veel aandacht. Paniek? Niet nodig, dit recept helpt je de feestdagen doorkomen als een volleerde kok!
Sappig kalkoengebraad met champignons in whiskeysaus en aardappelgratin
Recept Afdrukken
Tijdens de kerstdagen kan kalkoen niet op het menu ontbreken. Dit smakelijke vlees is, indien je het sappig kan bereiden, een ware traktatie voor jong en oud. Dat sappig is niet zo makkelijk, bovendien vragen ook de feestelijke garnituren - zoals aardappelgratin en champignons in een whiskeysausje - ook veel aandacht. Paniek? Niet nodig, dit recept helpt je de feestdagen doorkomen als een volleerde kok!
Porties Prep Tijd Kook Tijd
4personen 30minuten 60minuten
Porties Prep Tijd
4personen 30minuten
Kook Tijd
60minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Laat de kalkoenborst op kamertemperatuur komen. Kruid langs alle kanten grondig met peper en zout. Pak de filet netjes in met de plakjes spek. Zorg ervoor dat de plakjes elkaar overlappen en het vlees volledig bedekken.
  2. Leg de ingepakte kalkoenborst in een beboterde ovenschaal. Controleer nogmaals of de plakjes spek het vlees goed omvatten en ook goed vastzitten door de uiteindes onder de filet te duwen.
  3. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes (gebruik eventueel een mandoline).
  4. Neem een ovenschaal en beboter ze grondig. Plet het teentje look en wrijf er de beboterde ovenschaal uitgebreid mee in.
  5. Meng de room met de volle melk en kruid flink met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Schik de plakjes aardappel dakpansgewijs in de ovenschaal. Bestrooi de eerste laag met een beetje peper, zout en geraspte kaas. Zet vervolgens net onder met gekruide room/melk-mengsel. Blijf dit procedé herhalen tot de aardappelschijfjes op zijn. Werk de laatste laag af met een extra portie kaas.
  7. Verwarm de oven op 160°. Schuif er het gebraad en de gratin in. Laat een uurtje garen. Passen de schalen niet naast elkaar? Zet ze dan onder elkaar en wissel ze elk kwartier om zodat de garing gelijk blijft.
  8. Terwijl het vlees en de aardappelen garen, kan je de champignons bereiden. Stoof de fijngesneden sjalot met de geplette look in een steelpan.
  9. Voeg de champignonkwartjes toe en laat even aanbakken. Blus met de helft van de whiskey en kruid flink met peper en zout.
  10. Verlaag het vuur en voeg de room en de rest van de whiskey toe. Laat rustig inkoken tot de room een volle saus geworden is. Werk af met voldoende peper en zout. Houd warm.
  11. Controleer na een uurtje garen of het vlees voldoende gegaard is. Druk met je vinger in het vlees om dit te controleren: het mag niet te hard aanvoelen maar evenmin te zacht (bij twijfel, dit vraagt immers wat ervaring, is het vlees beter te zacht - anders wordt het taai).
  12. Haal het vlees, indien voldoende gegaard, uit de oven en dek af met aluminiumfolie. Laat rusten zodat het extra sappig kan worden.
  13. Controleer de gratin en laat verder garen tot de melk/room helemaal ingedikt is en de aardappelen gaar.
  14. Snijd de kalkoenborst in dikke plakken. Serveer met een schep gratin en champignons. Werk dit feestelijke bord naar wens af met een fris accent (witloofsalade, veldsla,...) en dien op met een passende wijn. Smakelijk!
Deel dit Recept

Laat wat van je horen

*

Loading...