Recept - Overheerlijke gerechten op een bakplaat

Overheerlijke gerechten op een bakplaat
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Koken op een bakplaat? Makkelijker kan niet! Je legt alle ingrediënten op de plaat en laat de oven het werk doen. Tussendoor kan jij gewoon rustig relaxen! Er komt ook heel weinig afwas bij kijken. Deze twee bakplaat-proof recepten zijn eenvoudig klaar te maken en het mooiste is dat er eigenlijk maar één item voor nodig is: een grote bakplaat!

 

Zalm met een korstje en groene groentjes

Dit is een klassieker, maar zalm doet het altijd goed! Je kan dit gerecht met allerlei groentjes maken. Wij hebben gekozen voor broccoli, asperges, erwten en limoenen. 

 

Ingrediënten

  • 600 gram zalmfilet
  • 200 gram groene mini-asperges
  • 400 gram broccoli
  • 400 gram erwten
  • 2 limoenen
  • 1 el sojasaus
  • 2 el olijfolie
  • 1 kl grof zeezout
  • Zwarte peper

Voor het korstje

  • 1 el venkelzaad
  • 1 kl gedroogde chilipeper
  • 5 gram bladpeterselie
  • 5 gram verse dille

Bereiding

  1. Eerst verwarm je de oven op 200°C. 
  2. Vervolgens leg je de zalm op een bakplaat en doe je er wat olijfolie over. 
  3. Daarna sprenkel je de zalm met peper, zout, gedroogde chilipeper en venkelzaad.
  4. Als volgende stap snijd je de limoenen in plakjes en blancheer de groenten kort in kokend lichtgezout water. 
  5. Vervolgens leg je de groenten bij de zalm op de bakplaat en werk af met de limoenpartjes. 
  6. Nu bak je de zalm en de groenten gedurende 20 minuten in de oven tot de zalm net klaar is.
  7. Als laatste stap rasp je de schil van de limoenen. Knijp de limoen uit de boven de groenten, besprenkel met sojasaus en serveer!

 

Geroosterd witloof & wortelen met noten, geitenkaas en honing

Iets helemaal anders dan het vorige recept maar ook zo heerlijk! Het is een mengeling van zoet, knapperig, een beetje pittig en vol smaak. Genieten maar!

 

Ingredienten 

  • 600 gram geschilde wortels
  • 6 kleine of 3 grote kroppen witloof
  • 100 gram pecannoten
  • 60 gram amandelschaafsel
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • Honing
  • Olijfolie
  • 1 el chilipeper
  • 1 el kaneel
  • Zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180°C. 
  2. Vervolgens snijd je de wortelen en snijd je de kroppen witloof. Leg deze in de ovenschaal en sprenkel er honing en olijfolie over. Gebruik genoeg honing, anders karameliseren de groenten niet. 
  3. Zet nu de ovenschaal ongeveer 45 minuten in de oven. Het kan zijn dat je witloof minder tijd nodig heeft dan je wortelen.
  4. Rooster in een droge, hete pan de pecannoten met een beetje olijfolie, gemalen chilipeper, kaneel en zout. Als de pecannoten lichtbruin geroosterd zijn en lekker ruiken, doe je ze in een bakje dat je even opzij zet. Rooster nu het amandelschaafsel in dezelfde hete pan. Deze zijn iets sneller bruin.
  5. Als de wortelen en geroosterde witloof gaar en gekaramelliseerd zijn, rangschik je ze in een mooie schaal.
  6. Voeg als laatste stap de geroosterde noten toe en verkruimel tot slot de zachte geitenkaas eroverheen. Smakelijk! 
Overheerlijke gerechten op een bakplaat, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Speak Your Mind

*