Aardappelen | - deel 2 Aardappelen | - deel 2

 

Recepten - aardappelen

Steak Madeira met gebakken aardappelen en waterkers (Jeroen Meus)

Steak Madeira met gebakken aardappelen en waterkers (Jeroen Meus)
Fans van een lekker stuk biefstuk weten dat zo'n mals en smakelijk stuk vlees weinig liefde heeft om echt te schitteren. Een simpel sausje is ruimschoots voldoende, iets dat Jeroen Meus uiteraard ook weet. In dit recept presenteert onze dagelijkse kok een heel lekkere saus met Madeira. Zalig lekker met gebakken patatjes en frisse waterkers.

Wijting à la moutarde (Jeroen Meus)

Wijting à la moutarde (Jeroen Meus)
Mosterd is een heel veelzijdig en dankbaar ingrediënt. Het kan zowel subtiel als heel aanwezig gebruikt worden. Dit recept van Jeroen Meus bouwt op de aloude Franse traditie om de typische mosterdsmaak flink in de verf te zetten. Dat past perfect bij de volle, rijke smaak van wijting.

Rösti’s met bieslook (Sofie Dumont)

Rösti’s met bieslook (Sofie Dumont)
Wanneer je kroketjes of frietjes wat beu bent, zijn rösti's een leuk alternatief. Deze verrassende aardappelpannenkoekjes (het officieuze hoofdgerecht van Zwitserland) kan je bovendien makkelijk zelf maken, zoals Sofie Dumont toont in dit recept. Het resultaat is heerlijk feestelijk!

Aardappelgratin

Aardappelgratin
Een echte klassieker uit de Franse keuken: aardappelgratin! Dit smeuïge bijgerecht vraagt een extra inspanning in vergelijking met frietjes of kroketjes, maar kan ontzettend lekker smaken en een maaltijd stukken feestelijker maken. Ontdek hier het basisrecept.

Spiering met bloemkool, aardappelen en pickles (Jeroen Meus)

Spiering met bloemkool, aardappelen en pickles (Jeroen Meus)
Voor een lekker Belgisch gerecht ben je bij Jeroen Meus altijd aan het juiste adres. De sympathieke tv-kok weet als geen ander een alledaagse maaltijd in elkaar te boksen die lekker smaakt en zonder gedoe kan klaargemaakt worden. Spiering, een lekker en goedkoop stukje varkensvlees, wordt in dit toffe recept perfect gekoppeld aan bloemkool en een picklessausje dat inspiratie haalt in de Afro-Amerikaanse keuken.

Gratin Dauphinois (Jeroen Meus)

Gratin Dauphinois (Jeroen Meus)
Wanneer de feestdagen stilaan naderen, is het moment aangebroken om feestelijke klassiekers nog eens op tafel te toveren. En op wie anders dan Jeroen Meus kan je rekenen voor de juiste bereidingswijze? Vergeet kroketjes, met deze smeuïge gratin haal je het beste uit de Franse keuken en zullen je tafelgenoten heerlijk smullen.

Parelhoen op grootmoeders wijze

Parelhoen op grootmoeders wijze
Liefhebbers van lekker eten weten al langer dat het allerbeste uit grootmoeders keuken komt. Er gaat niets boven traditionele kost, bereid zoals het al decennia bereid wordt. In dit recept ontdekken we een echte zondagse of zelfs feestelijke klassieker: parelhoen. Dit fijne, magere vlees komt niet zo vaak meer op tafel en leent zich dus perfect voor een plechtig moment.

Groentenrijke hachis parmentier (Sandra Bekkari)

Groentenrijke hachis parmentier (Sandra Bekkari)
Een hachis parmentier is een hartverwarmend en heel traditioneel ovengerecht uit Frankrijk. De basis is eenvoudig: gemengd gehakt (vaak van restjes) met puree in de oven, lekker simpel. Er bestaan talloze varianten en uitbreidingen op de deze klassieker. Sandra Bekkari vervangt in dit recept het vlees door - zoals we van haar gewoon zijn - een flinke dosis groentjes.

Biefstuk met speculaassaus (Colruyt)

Biefstuk met speculaassaus (Colruyt)
Een lekkere doordeweeks maaltijd klaarmaken die toch een beetje origineel is? Daarvoor moet je bij Colruyt zijn! De smeuïge speculaassaus maakt dit simpele gerechtje net tot dat ietsje meer. Heerlijk!

Vol-au-vent van konijn met aardpeerpuree

Vol-au-vent van konijn met aardpeerpuree
Konijn was ooit heel populair in de Belgische keuken. Vandaag komt het steeds minder op tafel en heel wat mensen denken enkel nog aan de traditionele bereiding met pruimen. Nochtans is er met een magere en smaakvolle vlees veel meer aan te vangen, een herwaardering van konijn zou dan ook niet verkeerd zijn. Deze smeuïge vol-au-vent, vergezeld van een heerlijke puree van aardpeer, kan je hopelijk overtuigen.

Kabeljauw uit de pan met spekjes en broccolipuree (Colruyt)

Kabeljauw uit de pan met spekjes en broccolipuree (Colruyt)
Dit is een topgerecht op een alledaagse werkdag. Niet moeilijk, vol smaak, snel klaar en perfect voor het hele gezin!

Koolvis met aardappelen in de oven en veldsla (Jeroen Meus)

Koolvis met aardappelen in de oven en veldsla (Jeroen Meus)
Door koolvis op tafel te zetten, zorg je voor een lekker en mager gerecht. De soort is verwant aan de kabeljauw en heeft een heerlijke, volle smaak en textuur. Meer heeft Jeroen niet nodig om een smakelijk gerecht te bouwen. Met knapperige aardappelen uit de oven, een frisse salade en een kruidenkorstje op de vis zorgt hij eens te meer voor dagelijkse kost met nét dat beetje meer.

Waterzooi van konijn

Waterzooi van konijn
Konijn staat steeds minder op ons menu, terwijl het ooit dagelijkse kost was. Het vlees is nochtans uiterst fijn en smaakvol. Bovendien is het mager en kan je er heel wat meer mee klaarmaken dan een klassieke 'konijn met pruimen'. Dit recept is bijzonder simpel, boordevol verfijnde smaken en laag in calorieën. Het proberen waard!

Pittige maïssoep

Pittige maïssoep
Dit pikant soepje met Mexicaanse invloeden zal je absoluut verrassen. De maïs zorgt voor een stevige textuur maar een zoete smaak, wat dan weer perfect in balans komt met het chilipepertje. Een schepje zure room brengt deze originele soep helemaal in balans, het proberen zeker en vast waard!

Moussaka (Jeroen Meus)

Moussaka (Jeroen Meus)
Moussaka kan je gerust beschouwen als het nationale gerecht van Griekenland. Deze stevige ovenschotel is wereldberoemd vanwege de volle en karakteristieke smaak. Het wordt wel eens vergeleken met Lasagne, maar dan met lamsgehakt, aardappelen en aubergine. Het gerecht vraagt wat werk en best veel tijd, maar deze Griekse klassieker moet je vast en zeker een keer geprobeerd hebben. Jeroen Meus helpt je op weg!