Recepten - graanmosterd
Waterzooi met kipballetjes
Waterzooi is een onweerstaanbare klassieker die misschien een beetje in de vergetelheid is geraakt. Het wordt vaak aangeboden als typisch gerecht in restaurants, zeker in en rond Gent, maar het komt lang niet genoeg in tafel in huishoudens. Zonde, want het is eerlijke, makkelijke en gevarieerde kost. Last om de kleinste eters enthousiast te maken? Probeer dan deze variant met kippengehaktballetjes!
Tags: aardappel, aardappelen, authentiek, balletjes, België, Belgisch, boerenkost, gehaktballen, gehaktballetjes, Gent, Gentse waterzooi, grootmoeders keuken, kids, kinderen, kindvriendelijk, kip, kippenbouillon, kippengehakt, kippengehaktballetjes, klassiek, klassieker, ouderwets, prei, romig, room, selder, veel groentes, vlaams, Vlaanderen, waterzooi, wortel
Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel (Jeroen Meus)
Heel klassiek, best gezond en toch feestelijk. Dat is hoe je dit smakelijke recept van Jeroen Meus het best kan omschrijven. Zowel op een alledaagse dag als een gezellig kerstfeest misstaat deze bereiding niet: een sappig kalkoengebraad met geroosterde krieltjes, groentjes en een snelle mosterdsaus is al wat je nodig hebt om heerlijk te tafelen.
Tags: bezoek, dagelijkse kost, feest, feestelijk, gebraden vlees, gerookt spek, herfst, Jeroen Meus, kalkoen, kalkoengebraad, kerst, kerstmis, krielpatatjes, krieltjes, oven, ovengebakken, ovengebakken groentjes, rozemarijn, selder, snelle mosterdsaus, spek, tijm, veel groentes, venkel, winter, wortelen, zondagse kost
Pasta met spekjes en pompoen-kaassaus
Gezonder eten hoeft geen moeilijke, hongerige klus te zijn. Je kan door slimme aanpassingen even lekker en evenveel blijven eten, terwijl het resultaat veel voedzamer en magerder is. Dit gerecht heeft wat weg van macaroni met kaassaus. De kaassaus wordt echter niet gemaakt op basis van een klassieke en weinig gezonde bechamel (boter & bloem), maar op basis van butternut en knolselder. Het resultaat is een smeuïge groente-kaassaus die lekker én gezond is.
Tags: afvallen, butternut, champignons, cheddar, gerookt spek, gezond, gezonde eetgewoontes, gezonde kaassaus, gezonder, graanmosterd, groentebouillon, kaassaus, kids, kindvriendelijk, knolselder, mac and cheese, meer groenten, meer groentjes, melk, mosterd, pasta, spek, spekblokjes, spekreepjes, steranijs, tijm, vermageren, witte wijn
Visstoofpotje met dille
Dille is een uitgesproken maar zacht kruid dat vooral bij vis een succes is. In dit volwaardige stoofpotje vol groentjes en stukjes vis geeft speelt het groene kruid een subtiele hoofdrol. Heerlijke, alledaagse kost die je heerlijk doet opwarmen na een kille dag aan zee.
Tags: aardappel, aardappelblokjes, aardappelen, champignons, comfort food, dille, éénpansgerecht, gerookt spek, graanmosterd, kabeljauw, kappertjes, koolrabi, koolvis, kruidig, noordzee, prei, room, roux, scampi, schelvis, spek, spekjes, spinazie, stoofpot, stoofpotje, vis, visbouillon, visstoofpotje, wijting, witte wijn, wortel, wortelen, zalm, zee
Boerenkoolstamppot met spek en preiroom
De basis van dit gerecht is typisch voor Nederlands: een stamppot! Het concept is kinderlijk eenvoudig: aardappelen met een groente aanstoven en grof pureren. Boerenkool is een populaire keuze in dit soort democratische gerechten: lekker, goedkoop en gezond! Aangevuld met knapperige spekjes en een romig preisausje wordt dit een alledaags maar overheerlijk gerecht!
Tags: aardappelen, basisrecept, boerenkool, boerenkost, eenvoudig, graanmosterd, groene kool, grootmoeders keuken, Holland, kindvriendelijk, klassiek, kool, loskokende aardappelen, mosterd, Nederland, Nederlands, prei, preiroom, puree, romig, room, roomsaus, spek, spekjes, spekreepjes, stamppot, stoemp, stoofpot, stoven, voor elke dag
Ardeense varkenshaas met aardpeerpuree en champignons
De malse en licht gerookte smaak van een Ardeense varkenshaas laat zich uitmuntend combineren met de notige smaak van aardpeer. Deze vergeten groente is fantastisch in een aardappelpuree. Gecombineerd met opgebakken champignons levert dit een verfijnd en zelfs ietwat feestelijk gerecht op dat je weinig moeite kost.
Tags: aardappelpuree, aardpeer, aardpeerpuree, aardperen, alledaags, Ardeens, Ardeense varkenshaas, België, Belgisch, boerenkost, Bourgondisch, champignons, feestelijk, grootmoeders keuken, paddenstoelen, peterselie, puree, rijkelijk, smaakvol, stoemp, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, vlees, zondagse kost
Boomstammetjes met wintergroenten
Fanaten van seizoensgroenten zullen smikkelen van dit alledaags recept. Door met groentjes te werken die in seizoen zijn, werk je gegarandeerd met kwaliteitsproducten en is het makkelijker budgetteren. Een eenvoudig boomstammetje en een lekje mosterd is alles wat je nog nodig hebt voor dit snelle recept.
Tags: aardappelblokjes, aardappelen, alledaags, Belgisch, boomstammetjes, eenvoudig, grootmoeders keuken, herfst, knolselder, mosterd, peterselie, plaatselijk, seizoensgebonden, snel klaar, spruiten, spruitjes, van bij ons, veel groentjes, verschillende groentes, voor elke dag, weinig tijd, winter, wintergroenten, wintergroentes, wintergroentjes, wortel, wortelen
Kotelet met bloemkoolstoemp en mosterdsaus (Loïc Van Impe)
Met doodgewone boerenkost van eigen bodem is niets mis. Ook tv-kok Loïc Van Impe is daar van overtuigd. Daarom presenteert hij in dit klassieke gerecht heerlijke, traditionele kost: een varkenskotelet met bloemkoolstoemp en een smeuïg mosterdsausje.
Tags: alledaags, België, Belgisch, bloemkool, bloemkoolpuree, bloemkoolstoemp, boerenkost, dragon, gewoon, graanmosterd, grootmoeders keuken, kerstomaatjes, kerstomaten, kotelet, koteletten, mosterdsaus, puree, romig, roomsaus, saus, stoemp, trostomaatjes, van bij ons, Varken, varkenskotelet, varkenskoteletten, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag
Gebakken zalm met lauwe aardappelsla (Jeroen Meus)
Wanneer Jeroen Meus met vis kookt, is dat vaak met zalm. Geen wonder, deze populaire vis heeft een typische smaak en combineert vlot met allerlei bereidingen. In dit frisse recept kiest hij voor een lauwe aardappelsalade met knapperige stukjes selder en komkommer in een kruidige marinade.
Tags: aardappelen, aardappelsalade, appelazijn, dagelijkse kost, dille, dressing, fris, graanmosterd, honing, jeneverbessen, Jeroen Meus, knapperig, komkommer, kruidnagel, kruidnagels, laurier, lauw, licht, lichte maaltijd, lunch, marinade, marineren, rode ui, selder, vis, zalm, zalmfilet, zure room
Hammetje met mosterdsaus
Wil je wel eens genieten van een botermals stukjes vlees waar bijna geen werk meer aan is? Dan is een voorgegaard hammetje op been een perfecte keuze. Opwarmen en klaar! De tijd die je daarmee uitspaart kan je dan investeren in een verfijnd mosterdsausje.
Tags: België, Belgisch, bijgerecht, Bourgondisch, Bourgondische keuken, frieten, frietjes, graantjesmosterd, grove mosterd, ham, hammetje, kroketjes, kroketten, kruidig, laurier, mosterd, mosterdsaus, room, roomsaus, royaal, saus, sausje, schenkel, tijm, Varken, varkensvlees, veel vlees, vlaams, Vlaanderen, vlees op bot, vleesbouillon, witte wijn
Boerenworst met preistampot (Colruyt)
Het hoeft zeker niet elke dag iets speciaals of uniek te zijn. Wel integendeel, eenvoudige boerenkost mag regelmatig op het menu omdat het gewoon lekker en lekker gewoon is. De smeuïge stamppot van prei uit dit recept van Colruyt combineert perfect met een kwaliteitsvolle braadworst.
Tags: aardappel, aardappelen, alledaags, boerenkost, boerenworst, braadworst, Colruyt, eenvoudig, gerookt spek, gewoon, graanmosterd, kids, kidsproof, kinderen, kindvriendelijk, mosterd, preiringen, preiwit, puree, simpel, spek, spekblokjes, spekreepjes, stamppot, stoemp, Varken, varkens, varkensvlees, varkensworst, worst, worsten
Varkensgebraad met erwten en wortelen (Jeroen Meus)
Met dit recept presenteert Jeroen een echt Vlaamse klassieker. Het is het soort gerecht dat in heel veel huishoudens op zondag of op feestelijke momenten geserveerd wordt, terwijl het op zich een vrij eenvoudige (maar heel lekkere) bereiding is. De zelfgemaakte saus geeft net dat beetje extra cachet.
Tags: Belgisch, bezoek, boerenkost, dagelijkse kost, erwten, erwtjes, familie, feest, feestelijk, fond, gebraad, graanmosterd, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kerstmis, klassiek, klassieker, kroketjes, kroketten, laurier, mosterd, mosterdsaus, Pasen, saus, tijm, typisch, van bij ons, Varken, varkensgebraad, varkensvlees, vlaams, Vlaamse klassieker, Vlaanderen, vleesfond, vleesjus, witte wijn, wortel, wortelen, zondag
Witloof met kip uit de oven
Witloof met hesp in de oven kennen we allemaal als de ultieme winterklassieker. Een beetje variatie kan echter geen kwaad. Zo zal dit al even hartverwarmende recept met malse kipreepjes en Provençaalse kruiden je zeker verrassen en een lepel extra doen opscheppen.
Tags: België, Belgisch, comfort food, gemalen kaas, graanmosterd, gratin, gratineren, herfst, kaas, kaassaus, kip, koude maanden, mosterd, origineel, oven, ovengebakken, ovenschaal, ovenschotel, Provençaalse kruiden, room, rozemarijn, salie, stevig, tijm, variant, verrassend, winter, winterkost, witloof, witte wijn
Koteletten in donker bier (Jeroen Meus)
Wie dol is op stoofvlees zal dit gerecht zeker kunnen appreciëren. Jeroen maakt malse varkenskoteletten klaar met een rijke saus die veel weg heeft van stoofvlees. De gebakken patatjes zorgen voor een knapperig eindresultaat. Authentieke boerenkost!
Tags: aardappel, aardappelen, alledaags, België, Belgisch, bier, boerenkost, bruin bier, bruine fond, bruine saus, dagelijkse kost, donker bier, gebakken aardappelen, gebakken patatjes, gerookt spek, graanmosterd, Jeroen Meus, koken met bier, kotelet, koteletten, laurier, mosterd, spek, stoofvlees, stoverij, ui, uien, Varken, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen
Varkenshaasje met wortelpuree en champignonsaus (Colruyt)
Dit recept is perfect wanneer je zin hebt in oerdegelijke, alledaagse kost met toch een kleine extra. De sappige varkenshaas en smeuïge wortelpuree worden heerlijk gecombineerd met champignons in een pittig mosterdsausje.
Tags: aardappelpuree, alledaags, België, Belgisch, boerenkost, champignons, Colruyt, eenvoudig, gewoon, grootmoeders keuken, herfst, kinderen, kindvriendelijk, laurier, mosterd, mosterdsaus, mosterdsausje, puree, saus, stoemp, tijm, typisch, van bij ons, Varken, varkenshaas, varkenshaasje, vlaams, voor elke dag, winter, wortel, wortelen, wortelpuree