Rode Porto | Rode Porto |

 

Recepten - rode porto

Kalfskoteletten met ratatouille (Jeroen Meus)

Kalfskoteletten met ratatouille (Jeroen Meus)
Kalfskoteletten zijn een uitstekende keuze wanneer je een extra mals en smaakvol stukje vlees wil gebruiken dat bovendien minder bekend is. Net zoals een varkenskotelet zorgt het been voor extra smaak en kan je het vlot combineren met talloze ingrediënten. Jeroen Meus maakt er in dit recept een kruidige ratatouille en een verfijnd sausje op basis van honing en tijm bij. Lekkere alledaagse kost met net dat beetje meer!

Salade van meloen, mozzarella en Parmaham (Sandra Bekkari)

Salade van meloen, mozzarella en Parmaham (Sandra Bekkari)
Deze heerlijke, zomerse salade is fraai voorbeeld van gezonde powerfood! De frisse stukjes meloen worden een waar festijn na een snelle marinade in porto en passen heerlijk bij de zoute smaak van Parmaham. Perfect op een warme dag of wanneer je lekker licht en toch gezond wil tafelen.

Appelen met veenbessen

Appelen met veenbessen
Een smaakvol stuk wild kan je uitstekend combineren met een zoet bijgerecht. De krachtige vleessmaak kan immers wat contrast gebruiken. Een echte klassieker, die je ook kan inzetten tijdens de feestdagen, zijn gestoofde appeltjes met veenbessen. Ontdek in dit recept hoe je deze klassieker kan klaarmaken.

Portsaus

Portsaus
Een gerecht helemaal tot in de puntjes afwerken doe je in veel gevallen met een uitgelezen sausje. Een klassieker waar je nooit iets mis mee kan doen: portsaus. Dit romig sausje met een zoete smaaktoets dankzij de Porto past bij heel veel stukken vlees. Vooral wild kan je naar een hoger niveau tillen met dit lekkere, feestelijke en makkelijk te maken sausje.

Porto Flip

Porto Flip
Cocktails associëren we meestal met gezellige terrasjes en aperitief-momentjes. Cocktails zijn echter ook heel geschikt na een lekkere maaltijd. Deze Porto Flip is een verzorgde combinatie die perfect dient als digestief en mini-dessertje.

Hazenrug met portosaus (Piet Huysentruyt)

Hazenrug met portosaus (Piet Huysentruyt)
Eén van de fijnste en pittigste stukjes wild is hazenrug. Het magere vlees zit propvol smaak en heeft weinig nodig om te schitteren. In dit makkelijke recept leert topchef Piet Huysentruyt je een heerlijk portosausje bereiden dat perfect past bij de karaktervolle eigenschappen van haas.

Hertenkalf met pastinaakfrietjes en savooikool

Hertenkalf met pastinaakfrietjes en savooikool
Tijdens de herfst- en wintermaanden is er geen groter culinair plezier dan een smakelijk en sappig stukje wild. Hertenkalf is misschien wel één van de allerlekkerste soorten wild. Het is zo verfijnd dat een minimum aan garnituur en simpel sausje volstaan. Dit is dan ook een heerlijk simpel gerechtje dat het beste uit de koude maanden op tafel tovert. Perfect op een kille zondag of als feestelijk hoofdgerecht tijdens kerst, oud of nieuw!

Hertenkalfsteak met knolselderpuree en rodewijnsaus

Hertenkalfsteak met knolselderpuree en rodewijnsaus
Wanneer de herfst is aangebroken, is ook het jachtseizoen geopend. Een ideale periode om de meest feestelijke en smaakvolle gerechten klaar te maken. Met dit recept zal je weinig gasten teleurstellen, integendeel. Dit is volwaardig feestmateriaal! Enkel opletten met de timing, die moet goed zitten om je eters optimaal te laten genieten.

Eend met bospaddenstoelenroomsaus en pastinaakblokjes

Eend met bospaddenstoelenroomsaus en pastinaakblokjes
De herfst is vanuit een culinair perspectief een absoluut topseizoen: wild! Met typische seizoensgroentjes (denk aan bospaddenstoelen, pastinaak, witloof, spruitjes,...) en stevige sausjes maak je alledaagse en toch ontzettend feestelijke gerechten klaar.

Groene kool met spekjes, kastanjechampignons en puree

Groene kool met spekjes, kastanjechampignons en puree
Een groene kool doet niet onmiddellijk aan een fris gerechtje denken, eerder aan winterse stoofpotjes. Toch kan je een kool net zo goed fris en elegant op tafel toveren, het vraagt slechts iets meer moeite en een gebalanceerd recept. Het eerste aspect is voor jouw rekening, met het tweede helpen we je graag op weg! Met behulp van uitgelezen ingrediënten zoals rozijntjes, kokosschilfers en kastanjechampigons maak je zonder probleem iets origineel en lekker van een groene kool.

Eendenborst met portosaus, gebakken aardappel en gesauteerde aubergine met oesterzwam

Eendenborst met portosaus, gebakken aardappel en gesauteerde aubergine met oesterzwam
Met dit feestelijke gerecht, dat desondanks best eenvoudig te bereiden is, haal je de zalige geuren en smaken van Zuid-Frankrijk in huis. Naast heerlijk sappige eend met een lekker sausje toveren tijm en rozemarijn fantastische smaken op je bord die fantastisch passen bij gebakken patatjes, aubergine en oesterzwam. Kortom: een waar feest voor de ongegeneerde fijnproever!

Blinde vinken met gestoofde groentjes in bruine saus (Colruyt)

Blinde vinken met gestoofde groentjes in bruine saus (Colruyt)
Wat is er klassieker dan blinde (of loze) vinken? Deze vleeslekkernij uit België en Nederland bestaat al flinke tijd, en dat mag niet verbazen. Met wat groentjes in een stevig sausje zijn deze gehaktbroodjes omwikkeld met spek, ham of een dun lapje rundsvlees niet te versmaden.

Gemarineerde eendenfilet op een erwtenzalfje

Gemarineerde eendenfilet op een erwtenzalfje
Een feestelijk voorgerecht vraagt om feestelijke ingrediënten. Met een eendenfilet (of borst) zit je alvast op het juiste spoor, met dit recept wordt het helemaal een topper!

Pittige noedels met eendenreepjes

Pittige noedels met eendenreepjes
Werken met een wok is erg dankbaar koken: het gaat snel en je hebt zonder veel moeite een smakelijk resultaat. Met behulp van dit recept kan je de lat een beetje hoger leggen. Een smakelijke eendenfilet precies garen, de groentjes perfect stoven, de saus à point kruiden? Geen probleem!

Eend op Oosterse wijze

Eend op Oosterse wijze
Hoewel we hier in West-Europa fier zijn op onze beroemde Bourgondische keuken, kan het geen kwaad om over de grenzen te piepen. Oosterse gerechten blinken uit in uitzonderlijke smaakcombinaties en heerlijke ingrediënten. Dit gerecht haalt een beetje Azië naar jouw keuken.