Recepten - Franse keuken

Gestoofde kip met dragon

Gestoofde kip met dragon
Met kippenboutjes kan je alle kanten op. Vooral in stoofpotjes blinken ze uit, dankzij het botje blijft het vlees goed samen en is extra smaak gegarandeerd. In dit Bourgondisch recept worden ze gecombineerd met lekkere, eerder winterse, ingrediënten zoals aardpeer, boerenkool en champignons. Het romige sausje met dragon maakt dit gerecht tot het perfecte zondagsmaal.

Gehakt Parmentier (Jeroen Meus)

Gehakt Parmentier (Jeroen Meus)
Wie van een simpel gerechtje houdt dat alle vinkjes van 'comfort food' afvinkt, zit met een Parmentier goed. Het concept uit Frankrijk staat voor een lekkere en makkelijke ovenschotel die wordt afgedekt met puree. Ook Jeroen Meus gaat graag aan de slag met deze Franse klassieker, vooral met gehakt is typisch weet Vlaanderens bekendste tv-kok. Lekker en weinig werk!

Kippendijen in rodewijnsaus

Kippendijen in rodewijnsaus
Op een donkere, kille dag gaat er niets boven een dampende stoofpot vol smaak. Een echte opknapper! Verbaas jezelf met deze stoofpot die naast supermalse stukken kip, een smaakvolle en krachtige saus garandeert. Niet te missen.

Wijting à la moutarde (Jeroen Meus)

Wijting à la moutarde (Jeroen Meus)
Mosterd is een heel veelzijdig en dankbaar ingrediënt. Het kan zowel subtiel als heel aanwezig gebruikt worden. Dit recept van Jeroen Meus bouwt op de aloude Franse traditie om de typische mosterdsmaak flink in de verf te zetten. Dat past perfect bij de volle, rijke smaak van wijting.

Eendenragout

Eendenragout
Ragout kennen we ook als vol-au-vent, de typische bereiding uit de Franse keuken die stevige saus op basis van bloem en boter combineert met malse stukjes vlees en groentjes. De ultieme klassieker is uiteraard met kip en champignons, maar je kan er wel degelijk varianten op klaarmaken. Deze winterse ragout van eend vraagt wat werk, maar het feestelijke resultaat zal niemand teleurstellen.

Aardappelgratin

Aardappelgratin
Een echte klassieker uit de Franse keuken: aardappelgratin! Dit smeuïge bijgerecht vraagt een extra inspanning in vergelijking met frietjes of kroketjes, maar kan ontzettend lekker smaken en een maaltijd stukken feestelijker maken. Ontdek hier het basisrecept.

Kippenragout met pruimen

Kippenragout met pruimen
Als er iets is waarom je kan uitkijken naar de herfst- en wintermaanden, zijn het zonder twijfel de stoofpotjes. Heel klassiek in de Belgische keuken is een zoete toets toevoegen, denk aan stroop, chocolade, peperkoek of pruimen. Over pruimen gesproken, die passen zeker niet alleen bij konijn. Deze hartelijke ragout van kip met lekkere winterse accenten brengt het beste van zoet en zoet samen in een zalig éénpansgerecht.

Salade met brie en spek

Salade met brie en spek
Het vraagt dan misschien wel een beetje planning en voorbereidingswerk, maar een verse en bovenal zelfgemaakte salade is een droomlunch. Geen idee hoe je daar aan begint? Laat dit recept voor een heerlijk traditionele salade met smeuïge brie, knapperige spekjes en frisse stukjes jouw leidraad zijn (ook lekker als licht avondmaal!).

Everzwijnfilet met boontjes en bospaddenstoelensaus

Everzwijnfilet met boontjes en bospaddenstoelensaus
Een stukje wild op tafel zorgt meteen voor een feestelijke sfeer. Als je van smaakvol en stevig vlees houdt, is ever ideaal. In dit traditionele recept worden typische klassiekers uit grootmoeders keuken gecombineerd tot een bescheiden feestmaal.

Hertengebraad met pompoenpuree (Colruyt)

Hertengebraad met pompoenpuree (Colruyt)
Het beste aan de feestdagen is dat het wildseizoen volop in gang is. Dat betekent ongelooflijk veel keuze om een heerlijk chique en luxueus feestdiner klaar te maken. Ben je echter niet zo tuk op uren kokkerellen? Dan is dit geslaagde en uiterst gevarieerde recept van Colruyt wat je zoekt.