Recepten - grootmoeders keuken

Cheesecake met pompoen en speculaas

Cheesecake met pompoen en speculaas
Het leuke aan kaastaart/cheesecake is dat het een ongelooflijk eenvoudig recept is dat heel wat variaties toelaat. Je kan er dan ook in elk seizoen mee aan de slag. Deze variant is bijvoorbeeld ideaal tijdens de herfst- en wintermaanden.

Aardappelgratin

Aardappelgratin
Een echte klassieker uit de Franse keuken: aardappelgratin! Dit smeuïge bijgerecht vraagt een extra inspanning in vergelijking met frietjes of kroketjes, maar kan ontzettend lekker smaken en een maaltijd stukken feestelijker maken. Ontdek hier het basisrecept.

Appelen met veenbessen

Appelen met veenbessen
Een smaakvol stuk wild kan je uitstekend combineren met een zoet bijgerecht. De krachtige vleessmaak kan immers wat contrast gebruiken. Een echte klassieker, die je ook kan inzetten tijdens de feestdagen, zijn gestoofde appeltjes met veenbessen. Ontdek in dit recept hoe je deze klassieker kan klaarmaken.

Brabantse fazantfilets (Colruyt)

Brabantse fazantfilets (Colruyt)
Fazant mag dan wel een beetje verdwenen zijn uit ons eetpatroon, dit karaktervolle wild wordt al eeuwen geserveerd in de Nederlanden. Vooral in Brabant en rond Brussel was de opvallend vogel een populair gerecht als het wat feestelijker mocht zijn. De ultieme klassieker uit het kookboek van oma: fazant op Brabantse wijze (met witloof). Met deze haalbare variant van Colruyt kan ook jij deze zondagse topper snel op tafel toveren.

Kippenragout met pruimen

Kippenragout met pruimen
Als er iets is waarom je kan uitkijken naar de herfst- en wintermaanden, zijn het zonder twijfel de stoofpotjes. Heel klassiek in de Belgische keuken is een zoete toets toevoegen, denk aan stroop, chocolade, peperkoek of pruimen. Over pruimen gesproken, die passen zeker niet alleen bij konijn. Deze hartelijke ragout van kip met lekkere winterse accenten brengt het beste van zoet en zoet samen in een zalig éénpansgerecht.

Stoofpotje van varkenswangen (Piet Huysentruyt)

Stoofpotje van varkenswangen (Piet Huysentruyt)
Tijdens de kille herfst- en zomermaanden is er niets smakelijker dan een stevig, karaktervol stoofpotje. Met malse varkenswangetjes zorg je zelfs voor een verrassend luxueus gerechtje, weet Piet Huysentruyt. Aangevuld met enkele typische wintergroenten, wordt dit stoofpotje eentje om duimen en vingers bij af te lekken waar je zelfs mee kan scoren tijdens de feestdagen.

Kippenstoofpotje met champignons

Kippenstoofpotje met champignons
Grove stukken kip zijn perfect om een smakelijk stoofpotje mee te maken. Met een waaier aan lekkere ingrediënten een beetje geduld maak je een smaakvol gerecht dat perfect past op een kille, winterse avond. Met enkele aanpassingen maak je er zelfs een feestelijk stoofpotje van dat niet zou misstaan op een feesttafel!

Portsaus

Portsaus
Een gerecht helemaal tot in de puntjes afwerken doe je in veel gevallen met een uitgelezen sausje. Een klassieker waar je nooit iets mis mee kan doen: portsaus. Dit romig sausje met een zoete smaaktoets dankzij de Porto past bij heel veel stukken vlees. Vooral wild kan je naar een hoger niveau tillen met dit lekkere, feestelijke en makkelijk te maken sausje.

Knolselderpuree

Knolselderpuree
Eén van de allerbeste dingen aan de intrede van de herfst, is de start van het knolselderseizoen. De veelzijdige groente is erg lekker in soepen maar schittert in een puree. Perfect bij een lekker stukje wild.

Boeuf Bourguignon (slowcooker)

Boeuf Bourguignon (slowcooker)
Lekkerbekken en geoefende koks weten dat lekker eten nooit zonder één essentieel ingrediënt kan klaargemaakt worden: geduld. Heel veel producten hebben baat bij een rustige bereidingswijze om de smaken optimaal tot hun recht te laten komen. Boeuf Bourguignon, het Franse antwoord op ons stoofvlees, is daar een excellent voorbeeld van. Klaargemaakt in een slowcooker zorg je voor een nog verfijnder en smaakvoller resultaat!