Recept - Ardeense varkenshaas met Blackwellsaus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Ardeense varkenshaas met Blackwellsaus, 4.0 out of 5 based on 1 rating
Ardeense varkenshaas met Blackwellsaus
Recept Afdrukken
Het beste van een varken is zonder discussie het haasje. Dit fijne stukje vlees leent zich tot heel wat lekkere en toch eenvoudige bereidingen. Dit recept vertelt je hoe dit mals vlees klaar te maken en te serveren met een verrassend sausje.
Ardeense varkenshaas met Blackwellsaus
Recept Afdrukken
Het beste van een varken is zonder discussie het haasje. Dit fijne stukje vlees leent zich tot heel wat lekkere en toch eenvoudige bereidingen. Dit recept vertelt je hoe dit mals vlees klaar te maken en te serveren met een verrassend sausje.
Porties Prep Tijd Kook Tijd
4personen 15minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Laat klontje boter smelten in de pan. Bestrooi de varkenshaas ondertussen met een royale hoeveelheid peper, zout hoeft niet - tenzij je met een gewone, niet-Ardeense (zacht gerookte en gezouten) varkenshaas werkt - en wrijf in.
  2. Schroei het vlees enkele minuten in de pan, zorg dus voor een hoog vuur. Het vlees hoeft nog niet gaar te zijn, enkel dichtgeschroeid. Zet het vlees in een voorverwarmde oven van 160° en laat nog een half uur garen.
  3. Met het resterende vet en de aanbaksels van het vlees kan je aan de slag voor de Blackwellsaus. Deze klassieke saus is verrassend lekker en snel klaargemaakt. Zet het vuur wat zachter en stoof één fijngesneden sjalot. Doe er vervolgens de room, de pickles en de Engelse saus bij. Laat dit zachtjes inkoken en werk helemaal op het einde af met nog wat zout, peper en de gedroogde uitjes. Controleer of de smaakbalans goed zit: je kan er altijd nog wat Engelse saus of een lepel pickles aan toevoegen.
  4. Stoof het andere sjalotje met wat boter in een ruime kookpot. Voeg de boontjes toe en laat gedurende 10 minuten zacht garen op een middelmatig vuur. Voeg eventueel een klein beetje water toe om aanbranden tegen te gaan. Werk af met peper en zout. Let op dat de boontjes nog steeds groen zijn, indien ze eerder geel beginnen te worden zijn ze te gaar.
  5. Eenmaal het vlees net voldoende gaar is (let op dat het niet te ver gaat, dan wordt het erg taai en droog), kan je opdienen. Snij de varkenshaas in dikke sneetjes en dien op met een flinke schep boontjes, enkele kroketjes en wat saus. Feestelijk maar makkelijk, smakelijk!
Notities

Een Ardeense varkenshaas is zacht gerookt/gezouten en smaakt heel wat voller en fijner dan een klassieke varkenshaas natuur. Daar kan je echter net zo goed mee aan de slag, je hoeft het vlees enkel wat meer te zouten.

Deel dit Recept


Speak Your Mind

*