Recept - Chili con Carne

Chili con Carne
Recept Afdrukken
Een absolute klassieker uit het noorden van Mexico die over de hele wereld populariteit geniet. De basis is immers makkelijk en heel betaalbaar, terwijl de finale smaaktoetsen helemaal zelf te bepalen zijn - zonder het origineel geweld aan te doen. Dit is dan ook slechts één van de vele varianten. Aan de slag!
Chili con Carne
Recept Afdrukken
Een absolute klassieker uit het noorden van Mexico die over de hele wereld populariteit geniet. De basis is immers makkelijk en heel betaalbaar, terwijl de finale smaaktoetsen helemaal zelf te bepalen zijn - zonder het origineel geweld aan te doen. Dit is dan ook slechts één van de vele varianten. Aan de slag!
Porties Prep Tijd Kook Tijd
4personen 30minuten 2uur
Porties Prep Tijd
4personen 30minuten
Kook Tijd
2uur
Ingrediënten
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Bak het gehakt rul in een ruime kookpot in voldoende boter of olie. Bak het gehakt niet te hard en breng het voldoende op smaak met peper en zout.
  2. Eenmaal het gehakt voldoende fijn en gegaard is, kan je starten met het stapsgewijs toevoegen van alle andere ingrediënten. Voeg eerst de gele en rode ui toe. Vul onmiddellijk aan met de geplette teentjes look en laat even sudderen op een middelmatig vuur.
  3. Voeg vervolgens de paprika en de selder toe. Laat ook weer even garen en vul aansluitend aan met de tomatenblokjes, maïs en rode bonen. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, voor een goede chili con carne moet je de tijd nemen.
  4. Van zodra de bereiding begint te pruttelen voeg je de laurierbladeren, het tomatenconcentraat (niet noodzakelijk, dat versterkt slechts de tomatensmaak) en de rundsbouillon toe. Dit alles moet nu geruime tijd kunnen inkoken op een zacht vuur tot een dikke, stevige stoofpot boordevol smaak.
  5. Wanneer je de stoofpot laat pruttelen kan je alvast een eerste kruiding toevoegen. Bij dit gerecht is dit een fundamenteel en heel persoonlijk aspect. Neem opnieuw je tijd en maak de finale kruiding pas op het einde, na een tweetal uren pruttelen - dan pas zijn alle smaken optimaal.
  6. Werk af eenmaal voldoende ingedikt. Voeg voldoende peper en zout toe. Alle andere kruiden gebruik je naar wens, het spreekt voor zich dat je dient op te letten met de pikante accenten. Vermijd ook een overdosis Tabasco dit kan te fel gaan doorsmaken. Indien je graag een laatste frisse toets wil kan je nog wat limoensap toevoegen.
  7. Eenmaal voldoende op smaak gebracht ken je serveren. Ook hier zijn heel wat variaties mogelijk: met brood (bij voorkeur maïsboord), rijst, zure room, guacamole, vers opgeklopte room,... Aan jou de keuze. Smakelijk!
Notities

Nog een laatste tip ter afwerking: een beetje geraspte cheddar past wonderwel bij deze spicy stoofpot!

Deel dit Recept


Speak Your Mind

*