Recept - Gebraden Mechelse koekkoek met witloof

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Gebraden Mechelse koekkoek met witloof
Recept Afdrukken
Heel wat steden zijn met recht en rede trots op hun streekproducten. Mechelen houdt er, naast uitstekend bier, ook een smakelijk kippenras op na: de Mechelse koekoek. De flinke kippen zijn bekend vanwege hun malse, stevige vlees. Ideaal om een heerlijke klassieker mee te bereiden uit grootmoeders keuken!
Gebraden Mechelse koekkoek met witloof
Recept Afdrukken
Heel wat steden zijn met recht en rede trots op hun streekproducten. Mechelen houdt er, naast uitstekend bier, ook een smakelijk kippenras op na: de Mechelse koekoek. De flinke kippen zijn bekend vanwege hun malse, stevige vlees. Ideaal om een heerlijke klassieker mee te bereiden uit grootmoeders keuken!
Porties Prep Tijd Kook Tijd
4personen 15minuten 60minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
60minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Beboter een ruime ovenschotel en leg er de kip in. Bestrooi ze langs alle kanten en in alle plooien uitvoerig met kippenkruiden. Steek het takje tijm in de buikholte met een klontje boter. Eenmaal de kip voldoende gekruid is, leg je er nog enkele stukjes boter op. Zo blijft ze dadelijk sappig en krijg je uiteindelijk een heerlijk kruidenkorstje.
  2. Controleer of de aardappelen voldoende proper zijn. Je hoeft ze niet te schillen, snijd ze wel verschillende keren fijn in tot halverwege de aardappel. Leg de aardappelen rond de kip en bestrooi met peper en zout. Leg vervolgens op elke aardappel een stukje kruidenboter.
  3. Steek de kip met de aardappelen in een voorverwarmde oven van 160°. De gaartijd vraagt wat ervaring en is afhankelijk van de dikte. Doorgaans is één uur een minimum voor een volledige braadkip, anderhalf uur een maximum.
  4. Probeer tijdens het braden nu en dan wat van de gesmolten boter over de kip te gieten. Idem voor de aardappelen. Zo blijft alles zeker sappig.
  5. Eenmaal de kip en de aardappelen ongeveer gaar zijn, kan je de witloofsalade bereiden. Doe dit zeker niet te snel, door de mayonaise wordt het snel drassig en verliest het witloof haar lekkere knapperigheid.
  6. Ontdoe de witloofstronkjes van de buitenste blaadjes en het voetje. Snij in fijne ringen en strooi uit in een ruime kom. Voeg de fijngesneden lenteui toe en breng op smaak met wat peper en zout. Voeg tot slot de lepels mayonaise toe en meng goed. Overdrijf niet, het zou de salade alleen maar vettig en ongezonder maken.
  7. Controleer of de kip voldoende gaar is door langs het borstbeen een insnijding te maken in de borst. Indien alle vlees mooi wit is, kan het feest beginnen. Smakelijk!
Notities

Om het nog klassieker te maken kan je de aardappelen uiteraard schrappen en vervangen door frietjes.

Deel dit Recept


Speak Your Mind

*