VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Gehaktstoofpotje in roomsaus
Wanneer de dagen terug korter en frisser worden, smaakt er niets beter dan een dampend stoofpotje. Het vooruitzicht op gezellige avonden voor het haardvuur kunnen niet zonder stevige maar smakelijke éénpansgerechten zoals dit simpel maar lekker stoofpotje van boerengehakt.
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
45minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
45minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Verhit een ruime kook/stoofpot. Bak de spekreepjes, zonder extra vetstof, tot ze zacht zijn. Verlaag het vuur en voeg de fijngehakte uien toe. Laat even glazig worden, voeg eventueel een beetje boter toe.
  2. Doe het gehakt bij de spekjes en bak rul op een middelmatig vuur. Kruid flink met peper en zout.
  3. Voeg de groenten (champignon, courgette en aubergine) met het scheutje whisky toe aan de stoofpot als het gehakt gaar is. Laat de groentjes een kwartiertje meestoven, roer regelmatig en voeg indien nodig een beetje water of boter toe.
  4. Giet de room bij de stoofpot. Breng op smaak met het blokje rundsbouillon, een flinke snuif cayennepeper en een royale portie paprikapoeder. Laat de room zachtjes aan de kook komen op een laag vuur, laat nog zeker een twintig minuutjes pruttelen zodat de saus kan indikken.
  5. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in hapklare brokjes. Voeg toe aan de stoofpot zodat ze zeker een kwartier kunnen garen. Je kan ze ook op voorhand garen in gezouten water, dan hoef je ze slechts enkele minuten voor het opdienen toe te voegen.
  6. Werk de stoofpot af met peper, zout en de gehakte peterselie. Naar wens kan je ook extra cayennepeper (pittig) en/of paprikapoeder (zacht, smaakvol) toevoegen. Smakelijk!
Notities

De aardappel maken van dit recept een lekkere, eenvoudige en alledaagse stoofpot. Je kan ze echter perfect achterwege laten en dit gerecht serveren met kroketjes of frietjes – feestelijk! Ook rijst past hier prima bij. Tot slot kan je dit romig stoofpotje ook serveren in grote, uitgeholde en gegaarde aardappelen (kumpir).