VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Hardgekookte eieren
Het is zo eenvoudig als het maar kan zijn: een hardgekookt ei. En toch is het één van de meest gezochte ‘recepten’ op het net: hoe doe je dat nu precies? Wij helpen je op weg met alle basics en enkele tips op een rijtje te zetten.
Kook Tijd
10minuten
Kook Tijd
10minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng een steelpan met een ruime hoeveelheid water aan de kook. De eieren moeten helemaal onder kunnen.
  2. Een veelvoorkomend probleem: eieren die barsten. Je kan daarom wat azijn of zout aan het water toevoegen. Daarnaast kan je met een eierprikker een klein gaatje in elk ei maken, zo kan je dit ook voorkomen.
  3. Verlaag het vuur eenmaal het water flink pruttelt. Zorg er evenwel voor dat het water blijft koken.
  4. Leg de eieren voorzichtig in het hete water. Een eetlepel is perfect om dit zonder brokken te doen. Laat de eieren minstens 7 minuten (kleine eieren) koken, 9 à 10 minuten is doorgaans prima.
  5. Haal de eieren onmiddellijk van het vuur, giet het kokend water weg en laat ze schrikken onder koud water. Zo stopt het garen en blijft de dooier mooi geel. Doe je dat niet, krijgt deze dikwijls een lelijke grijze rand.
  6. Je kan de eieren hardgekookt en ongepeld bewaren in de koelkast. Wens je ze onmiddellijk te gebruiken, laat ze dan even afkoelen alvorens te pellen en te verwerken. Succes en smakelijk!
Notities

Een leuke tip: een scheutje citroensap toevoegen aan het kookwater heeft geen impact op de smaak, maar maakt het pellen wel makkelijker.