VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/5 (10 votes cast)
Lasagne met gerookte zalm, courgette en spinazie (Jeroen Meus)
Er bestaat niets zaliger dan een volle kom verse, zelfgemaakte lasagne! Met deze makkelijke ovenschotel kan je bovendien uitgebreid variëren. In dit recept leert Jeroen Meus je een smeuïge variant bereiden met gerookte zalm, courgette en spinazie. De grote troef van dit recept: een zelfgemaakte ‘garnalenmelk’, als basis voor een smaakvolle bechamelsaus. Het vraagt wat meer moeite, maar het lekkere resultaat is alle werk waard.
Porties Prep Tijd
4personen 45minuten
Kook Tijd
30minuten
Porties Prep Tijd
4personen 45minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Lasagne
Garnalenmelk en saus
Instructies
  1. Doe de garnalenkopjes- en pantsertjes in een ovenschaal in rooster ze gedurende 15 minuten op 180°.
  2. Doe de melk in een ruime pot en verwarm op een matig vuur. Voeg de geroosterde garnalenkopjes toe met de laurierblaadjes, takjes tijm, steranijsjes, wat cayennepeper en een snuif zout. Laat tot tegen het kookpunt komen en vervolgens 15 minuutjes trekken.
  3. Snijd de uiteindes van de courgettes en snijd met een mandoline in fijne plakjes in de lengte (let op voor je vingers)!
  4. Breng wat lichtgezouten water aan de kook en gaar de lasagnevellen licht voor. Werk in verschillende porties zodat ze zeker niet aan elkaar gaan plakken. Schik de voorgekookte vellen naast elkaar op propere keukenhanddoeken.
  5. Verhit een scheut olijfolie in een ruime pot en prik het teentje look op een vork. Gaar de spinazie tot de groente mooi geslonken en het vocht verdampt is. Roer tijdens het gaarproces met de lookvork, zo ontstaat er een milde looksmaak.
  6. Kruid de spinazie af met wat peper en zout. Knijp de spinazie goed uit zodat het meeste vocht weg is. Zet opzij voor later.
  7. Smelt de boter en roer er de bloem onder tot je een klassieke roux hebt. Laat even warmen. Voeg de garnalenmelk, door een zeef, toe aan de roux en blijf roeren tot je een mooie, gebonden saus hebt.
  8. Voeg het tomatenconcentraat toe en wat citroensap. Werk af met peper en zout.
  9. Neem een ruime ovenschaal om de lasagne op te bouwen. Begin met een dun laagje saus en puzzel daar een eerste laag lasagnevellen op. Laat ze zo weinig mogelijk overlappen maar probeer de het hele oppervlakte te bedekken (snijd gerust wat bij).
  10. Schep op de pasta opnieuw een dun laagje saus en strijk glad. Schik daar een laagje courgetteplakjes op. Besprenkel met wat olijfolie, oregano, peper en zout. Je kan dit ook in een kommetje mengen en met een bakborsteltje werken.
  11. Voeg nu een laagje zalm toe. Schik daar een laagje pasta op, gevolgd door een laag saus en een laag courgette (met olie en kruiding). Blijf vervolgens volgens deze volgorde opbouwen: pasta – saus – courgette – zalm tot de ingrediënten op zijn en er boven nog wat ruimte is voor de afwerking.
  12. Verspreid de spinazie als laatste laag en strooi er de gemalen kaas over. Schuif de lasagne onmiddellijk in een voorverwarmde oven (180°) en laat een ruim half uurtje garen. Serveer onmiddellijk. Smakelijk!
Notities

Je kan deze lasagne uiteraard ook de dag op voorhand klaarmaken. Let er dan op dat je de lasagne goed koel bewaart. Laat de lasagne de dag nadien op kamertemperatuur komen en gaar iets langer (drie kwartier tot een uur).