VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (8 votes cast)
Paella
Wie Spanje zegt, zegt Paella. Dit van oorsprong Valenciaans gerecht is synoniem voor zon, zomer en vakantie. Er bestaan heel wat regionale verschillen en elke Spaanse stad beweert dat hun recept het beste is. Het is dan ook een gerecht met een lange geschiedenis. Zelfs over de herkomst van de naam doen verschillende verhalen de ronde Ondanks de vele varianten, is de basis in principe altijd hetzelfde. Met dit authentieke recept kan ook jij zonder veel problemen deze zomerse rijstschotel klaarmaken. Daarnaast is het een prima basis om verder op te bouwen naar smaak en voorkeur (vlees, vis, groentjes,… jij bent de chef!).
Porties Prep Tijd
8personen 30minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
1uur 15minuten
Porties Prep Tijd
8personen 30minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
1uur 15minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Laat het konijn op kamertemperatuur komen. Versnijd, behalve de poten, het vlees in grove stukken. Kruid met peper en zout. Het konijn kan je ook vervangen door kip of kippenbouten. Reken op twee bouten per persoon.
  2. Verwarm de kippenbouillon. Koken hoeft niet. Breng eventueel verder op smaak met enkele takjes tijm, rozemarijn en wat saffraan. Dit hoeft niet, maar zorgt voor nog meer smaak. Zorg er wel voor dat de bouillon terug gefilterd is voor gebruik.
  3. Versnijd de chorizo-worst in plakjes, de tomaten en paprika in kleine stukjes.
  4. Verhit een flinke scheut olijfolie in een paella-pan (of grote, ruime, hoge pan). Bak de plakjes chorizo kort aan zodat de olie lekker veel kleur en smaak krijgt. Schep de stukjes chorizo daarna terug uit de pan en houd opzij.
  5. Schroei de stukken konijn (of kip) goed aan. Zo hoeven echter nog niet volledig gegaard te zijn. Haal terug uit de pan en zet opzij.
  6. Verlaag het vuur en stoof de gesnipperde ui aan. Voeg de stukjes paprika en geplette look toe. Doe er tot slot de stukjes tomaat bij en laat rustig inkoken tot een zacht sausje.
  7. Lepel de groentjes naar één kant van de pan en karameliseer de tomatenpasta in de andere helft van de pan. Meng daarna met de groentjes en laat nog even goed stoven.
  8. Voeg de stukjes chorizo en konijn (of kip) terug toe en breng op smaak met de tijm en wat gesnipperde peterselie (bewaar een deel voor de afwerking).
  9. Doe ook de rijst in de pan en laat al roerend even aanbakken. Meng saffraan onder de rijst van zodra deze lichtjes begint te verkleuren.
  10. Overgiet met warme kippenbouillon tot alles net onder staat. Zorg ervoor dat het vuur zo laag mogelijk staat terwijl de bouillon toch nog kookt. Dit is van cruciaal belang voor het volledige kookproces.
  11. Roer de eerste 5 à 10 minuten de paella nu en dan nog om en voeg indien nodig meer bouillon toe om alles net onder te houden.
  12. Laat de paella nog 10 à 20 minuten verder garen zonder (!) roeren, anders wordt je paella een brij. De onderkant mag gerust een beetje aanbakken, dit is zelfs een delicatesse in Spanje. Blijf wel bouillon toevoegen indien nodig.
  13. Van zodra de rijst bovenaan bijna gaar is, schik je de scampi (en/of mosselen, zeevruchten,…) op de paella. Laat een vijftal minuten garen, draai dan om en laat de andere kant even lang garen. Mosselen zijn perfect eenmaal ze goed openstaan.
  14. Haal de paella van het vuur en dek af (in Spanje wordt traditioneel krantenpapier gebruikt). Laat nog een ruim kwartier rusten. Deze fase is niet noodzakelijk, maar zorgt voor meer smaak en balans.
  15. Roer de paella nog een laatste keer helemaal om en controleer of extra peper en/of zout gepast zijn. Bestrooi met vers gesnipperde peterselie en schik enkele citroen-partjes in de paella. Serveer meteen, heerlijk met witte wijn. Smakelijk!
Notities

Indien je geen paella-rijst kan vinden, is Risotto-rijst (Arborio, Carnaroli,…) ook geschikt. Vergeet daarnaast niet dat dé authentieke paella niet bestaat, zo worden vaak erwtjes toegevoegd, terwijl anderen dit net heiligschennis vinden. Idem voor snijbonen. Werk dus gerust met ingrediënten naar smaak, de basis blijft identiek: eerst vlees aanbraden, daarna de basis voor de saus, vervolgens rijst, overgieten met bouillon en zeevruchten komen laatst. Het allerbelangrijkste is echter geduld, een lekkere paella kan je niet overhaast maken. Daarom is het ook een zuiders gerecht bij uitstek!