VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/5 (4 votes cast)
Pot-au-feu van Mechelse koekoek (Jeroen Meus)
Dit is een klassiek recept van Jeroen Meus. Een pot-au-feu is een traditionele stoofpot die de kilte op winterse dagen onmiddellijk verdrijft. In deze variant gaat Jeroen aan de slag met een sappige Mechelse koekoek en winterse groentjes. Het resultaat is een heerlijk stevig, maar gezond, maal!
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
1uur
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
1uur
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Kruid de stukken kip met voldoende peper en zout. Bestrooi ze vervolgens met wat bloem en schud telkens tot er een dun laagje overblijft.
  2. Verhit een klont boter in een ruime (!) stoofpot. Bak de stukken kip aan tot ze een mooi goudbruin korstje hebben gekregen langs elke kant. De stukken kip hoeven echter nog niet helemaal gaar te zijn.
  3. Pel ondertussen de uien, snijd in grove stukken en kneus de gepelde teentjes look. Snijd daarnaast het stuk knolselder in blokjes.
  4. Haal de stukken gekleurde kip uit de stoofpot en zet even opzij. Stoof de stukken ui, knolselder en geplette look in het braadvet van de kip aan.
  5. Schel de aardappelen, raap en wortelen. Snijd de aardappelen en raap in hapklare blokjes, de wortelen in dikke schijven. Voeg toe aan de stoofpot, roer regelmatig.
  6. Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Versnijd het stuk dat je nodig hebt in grove reepjes, spoel met koud water en voeg eveneens toe aan de stoofpot.
  7. Doe ook de kruiden (tijm, rozemarijn en laurier) tussen de groentjes. Roer nog een keer om, schik er de stukken kip op en overgiet met de bouillon. Let er op dat alles onderstaat (voeg eventueel meer bouillon/water toe).
  8. Breng de stoofpot op een zacht vuur aan de kook en laat 45 tot 60 minuten pruttelen met het deksel er half op.
  9. Breng voor het opdienen finaal op smaak met peper/zout en vis er de kruidentakjes uit. Smakelijk!