VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (9 votes cast)
Zeeduivel in botersaus (Piet Huysentruyt)
Een smakelijk stukje vis, zoals zeeduivel, heeft weinig nodig om echt te schitteren. Zo’n eenvoudige klassieker uit grootmoeders keuken is botersaus. Helemaal niet moeilijk, en dankzij dit fantastische recept van Piet Huysentruyt kan jij er een waar culinair feestje van maken. Met een smeuïge puree van spekjes en spinazie tot de afwerking van grijze garnaaltjes toe: dit is feest!
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
30minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil de aardappelen en breng aan de kook in gezouten water.
  2. Warm 4 delen water met 1 deel visfond op. Laat rustig warmen.
  3. Bak terwijl de aardappelen garen de spekjes aan in een pan zonder vetstof.
  4. Plet en prik het teentje look op een vork. Roer er mee in het hete spekvet zodat er een subtiel smaakaccent ontstaat.
  5. Voeg de spinazie toe, laat heel even slinken en haal snel van het vuur zodat de spinazie mooi groen blijft. Er mogen gerust nog bladen spinazie bijna rauw zijn.
  6. Giet de gekookte aardappelen af en plet met een scheut melk tot een puree. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Roer er de gebakken spekjes en spinazie onder. Houd zachtjes warm (let er op dat de spinazie groen blijft).
  7. Werk de botersaus af door de boter door de visbouillon te roeren tot een gebonden saus. Werk af met gesnipperde bieslook, peper en zout. Houd warm.
  8. Bak als allerlaatste de stukken vis, gekruid met peper en zout, langs elke kant aan in een hete pan met boter.
  9. Schik op elk bord een lepel puree. Leg daar een stuk vis op, overgiet met de botersaus en werk af met wat gesnipperde kervel en garnaaltjes. Smakelijk!
Notities

Je kan de zeeduivel perfect vervangen door een andere stevige witte vis (kabeljauw, victoriabaars, koolvis,…)