Evergebraad met jonge spinazie en pompoenblokjes

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Evergebraad met jonge spinazie en pompoenblokjes, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Evergebraad met jonge spinazie en pompoenblokjes
Recept Afdrukken
Everzwijn is tijdens de hersftmaanden niet te versmaden. Het vlees proeft iets krachtiger en is wat steviger in vergelijking varkensvlees, waardoor het zich uitstekend leent tot rijke gerechten vol smaak. Veelal is dat best klassiek (roomsauzen, paddenstoelen,...), terwijl je er ook heel wat origineler en vooral zonniger mee aan de slag kan. In dit recept worden een aantal zuiderse smaken succesvol gecombineerd met een stevig evergebraad. Ook leuk tijdens de feestdagen!
Evergebraad met jonge spinazie en pompoenblokjes
Recept Afdrukken
Everzwijn is tijdens de hersftmaanden niet te versmaden. Het vlees proeft iets krachtiger en is wat steviger in vergelijking varkensvlees, waardoor het zich uitstekend leent tot rijke gerechten vol smaak. Veelal is dat best klassiek (roomsauzen, paddenstoelen,...), terwijl je er ook heel wat origineler en vooral zonniger mee aan de slag kan. In dit recept worden een aantal zuiderse smaken succesvol gecombineerd met een stevig evergebraad. Ook leuk tijdens de feestdagen!
Porties Prep Tijd Kook Tijd
4personen 15minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Laat het everzwijngebraad rustig op kamertemperatuur komen door het uit de koelkast te leggen.
  2. Besprenkel een ovenbakplaat met een royale hoeveelheid olijfolie. Snijd het teentje look in twee en smeer de bakplaat en olie er grondig mee in (goed aandrukken).
  3. Stort de pompoenblokjes uit in de ovenschaal. Bestrooi met wat peper, zout en Provençaalse kruiden. Roer om tot alle kruiden en olie goed verdeeld zijn.
  4. Schuif de plaat in een voorverwarmde oven (180°) en laat een kwartier bakken.
  5. Spoel ondertussen de spinazieblaadjes met water en laat uitlekken.
  6. Kruid het gebraad flink met peper en zout. Verhit een klont boter in een pan. Laat goed heet worden en schroei dan het gebraad langs alle kanten dicht. Leg het vlees in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie.
  7. Ondertussen zouden de pompoenblokjes hun eerste kwartier gehad moeten hebben. Roer even om en laat een tweede kwartiertje garen op 180°. Schuif ook het gebraad, afgedekt met aluminiumfolie mee in de oven.
  8. Schik ondertussen op elk bord een handje jonge spinazie. Meng twee eetlepels balsamicoazijn met vier eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Controleer of het evergebraad voldoende gegaard is. Everzwijn eet je rosé, anders wordt het taai. Laat indien nog even garen in de oven.
  10. Snijd het vlees in dunne plakken en schik ze op elk bord op de spinazieblaadkes. Besprenkel met wat vinaigrette (de gekruide olijfolie met balsamico). Strooi wat Parmezaanschilfers op het vlees en schep er wat pompoenblokjes naast. Serveer naar wens met brood of kroketjes. Smakelijk!
Notities

Geen everzwijn te vinden? Dit gerecht kan je ook met klassiek varkensvlees bereiden. Zowel een gebraad als de filet (varkenshaas) kunnen perfect.

Deel dit Recept

Laat wat van je horen

*

Loading...