Recept - Fijne ratatouille met scampi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Fijne ratatouille met scampi
Recept Afdrukken
De term 'ratatouille' staat voor een Frans stoofpotje van groenten, normaliter op basis van tomaat, aubergine en courgette. Er zijn echter eindeloos veel variaties te bedenken, het is altijd een leuke manier om groentjes op te werken. Dit recept leert je een verfijnde variant maken, met kippenbouillon, wortel en fijne kruiden. De Franse en Italiaanse invloeden vloeien heerlijk samen, met als apotheose lekkere scampi. Klink heerlijk, niet?
Fijne ratatouille met scampi
Recept Afdrukken
De term 'ratatouille' staat voor een Frans stoofpotje van groenten, normaliter op basis van tomaat, aubergine en courgette. Er zijn echter eindeloos veel variaties te bedenken, het is altijd een leuke manier om groentjes op te werken. Dit recept leert je een verfijnde variant maken, met kippenbouillon, wortel en fijne kruiden. De Franse en Italiaanse invloeden vloeien heerlijk samen, met als apotheose lekkere scampi. Klink heerlijk, niet?
Porties Prep Tijd Kook Tijd
4personen 15minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Verhit een flinke hoeveelheid olijfolie in een ruime, hoge pan of stoofpot. Stoof de uien met de look tot ze glazig worden. Schil ondertussen de wortelen en snijd ze, net als de courgette, in blokjes (niet te groot, maar evenmin fijn).
  2. Voeg de stukken wortel en courgette toe en laat een handvol minuten stoven. Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe.
  3. Hak de pruimtomaten in grove stukken en voeg toe (je kan ze eventueel op voorhand even pellen, ook ingeblikte tomaten kan je gebruiken).
  4. Blus de groentjes met de witte wijn en balanceer de smaak met een mespuntje suiker. Geef ook een eerste, lichte, kruiding met peper en zout en laat een tiental minuutjes inkoken. Roer nu en dan om zodat de tomaten helemaal smelten.
  5. Giet de, bij voorkeur opgewarmde, bouillon bij de groentjes. Ook de olijven, blaadjes laurier, het takje tijm en de aardappelblokjes mogen erbij. Hou het vuur laag en laat nogmaals een tiental minuten - zonder deksel - gezellig pruttelen.
  6. Breng de ratatouille verder op smaak met fijngehakte peterselie, gehakte basilicum, chili, peper en/of zout naar wens. Probeer een volle en rijke smaak te creëren die de groentjes niet overstemt.
  7. Doe tot slot de scampi in de dampende stoofpot, roer goed om en laat nog een vijf à tien minuutjes rusten. Zo worden ze niet taai, wel warm en nemen ze alle smaken mee op. Proef net voor opdienen nog een laatste keer of verdere kruiding nodig is. Smakelijk!
Notities

De aardappelblokjes kan je gerust achterwege laten en vervangen door rijst (een Oosterse toets), knapperig brood (eenvoud siert), pasta (klassiek) of polenta (traditioneel Italiaans). Hetzelfde geldt voor de scampi, alle soorten vlees passen prima. Of gewoon zonder: lekker vegetarisch!

Deel dit Recept


Comments

  1. -Heel lekker gerechtje om eens te eten met vrienden!! Het garen van de scampi’s was wel even gokken. Ik had het klaargemaakt met rijst. Met aardappelen leek het mij zo maar gewoontjes!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Speak Your Mind

*